WBC - Specialized Bikerally Championship
WBC
ROUND 7 - EXTREM SPORT BIKERALLY ŽLUTAVA 25.10.
WBC - SPECIALIZED BIKERALLY CHAMPIONSHIP 2009
wbcrally.com
Round 1- Report
Dlouho očekávaný první Round sezóny 2005 začal již sobotním shakedownem. Kolem 12h na místo dorazil celý štáb WBA a to i s obytným truckem z JM Engineeringu za 10 Mega, za což díky panu Valouškovi. V odpoledních hodinách probíhal oficiální neměřený trénink, kterého se zúčastnilo cca 30 pilotů. Ze známých bikerů zde bylo možno zahlédnout obhájce titulu Michala Červenku, který zde mimo jiné oficiálně představil své nové sjezdové kolo De Vinci od firmy Agilesport, na kterém se bude letos zúčastňovat ČP ve sjezdu. "Zítra však pojedu na svém loňském pevňákovi, s tímto kolem se teprve sžívám, navíc si myslím, že na tuto trať není úplně ideální." komentoval testování Červas. Dále zde bylo možno potkat Tomáše Musila, navrátilce Jirku Haferníka, mistra dirtjumpu Pavla Cahu nebo Josefa Spáčila. I já jsem se krátce svezl. Mé snažení dostat se do bývalé formy však ukončil průraz zadního kola po doskoku na ostrý kámen. K večeru dorazil na místo i vsetínský tým Škoda Notorsport, ketrý provedl opradu jen velmi krátký optimalizační test a pak se oba tovární jezdci Chali i Ruda věnovali kuželkám s označením Gambrinus. Třetí jezdec týmu- Luboš Zavadil vůbec nedorazil. Kvůli záběrům z ptačí perspektivy WBA objednala i helikoptéru, která na místo dorazila okolo 4h, a tak se natáčelo i ze vzduchu.

Vedení WBA i pár jezdců nocovalo přímo v centru závodu včetně skupinky bikerů z Prahy. Takže byl čas pokecat, opéct špekáček a taky trochu popít. K mání byla Cahošova slivka a bedny plné kuželek. Večer končil videoprojekcí v obytném trucku. V den závodu se už od 8 hodin začínali na místo sjíždět bikeři ze všech koutů republiky. Kolem devété to tu vypadalo jak na českém poháru, všude mraky lidí, aut, kol, diváků. Formální přejímkou prošlo 131 závodníků včetně 2 dívek. V 10h začal oficiální trénink. Trať byla nakonec úplně stejná jako loni v zimě. Tzn. 2 tratě 2x. To dává dohromady 4 rychlostní zkoušky o celkové délce cca 2000 m. Tyto žlutavské rychlostní zkoušky jsou naprosto unikátní. Na přírodou vymodelované trati nechybí horizonty, dropíky, skalky, utáhlé zatáčky, rychlé pasáže, kořeny, kameny... Pochvaloval si je i přední český sjezdař Vlasta Hynčica: "Moc se mi líbí start do RZ, takový není nikde v republice." O zrádnosti malých a nenápadných vlnek po startu se již při tréninku přesvědčilo mnoho jezdců exitem ze stroje.

Ve 12h startovala 1. RZ, jako první vyrazil na trať Majkl Červenka, ale nezačal nejlépe. Jel až příliš vlažně a v cíli to stačilo pouze na 3. místo. Pekelné tempo nasadil naopak Vlasta Hynčica, ketrý 1. RZ vyhrál před Martinem Hoferkem. Jako urvaní ze řetazu začali mladíci Jirkové Gergel a Svak. Naopak již na první RZ poškodil přední tlumič Rudolf Štěrba z Notorsportu. Do cíle dojel téměř s 3 minutovou ztrátou. "Hned na prvním dropu mi praskl tlumič. RZ jsem sice se ztrátou dokončil, ale nemělo smysl pokračovat a tak jsem odevzdal jízdní výkaz." řekl tento vsetínský pilot. Jeho týmový kolega Chali ani neostartoval! Důvodem byly následky sobotní nadměrné konzumace. Naplnily se tak obavym které tito 2 jezdci sdíleli již po tréninku: "Budem rádi když ostartujem!". Defekt potkal dalšího z favoritů Standu Duháně, který ztratil téměř 4 minuty.

2. RZ měla podobný průběh, vyhrál Hynča, před tentokráte druhým Červasem a třetím Hoferkem a upevnil si tak průběžné vedení. Mohl tak v klidu relaxovat a věnovat se regionální televizi. Rychle jel i juniorský mistr ČR ve sjezdu Pavel Čep, Patrik Kotrla nebo Jiří Kryštof. Naopak lepší časy se čekaly od Tomáše Musila, jehož průběžné 9. místo mu asi moc radosti nedělalo.

3. RZ to byla stejná písnička. Suveréního Hynču marně nahání Červas s Hofem a vypadá to, že v poslední RZ si to rozdají o 2. místo. Velice rychlým časem se blýskl nadějný junior Lubomír Vojta, který tak vystřídal Michala Konečného v průběžném vedení juniorské kategorie. Slušný 6. čas zaletěl Dalibor Hykel. Horké chvíle však nastaly poté, když 3 jezdci zaváhali v dojezdu do cílé. Na vině byla částečně i chybějící páska, kterou pořadatelé umístily na správné místo až při průjezdu 12 jezdce. Strhla se horlivá diskuze... WBA nakonec rozhodla, tak že oboum Kotrlům a Tomáši Menčíkovi budou přiděleny časy z druhého průjezdu (4.RZ).

V poslední RZ nenechává Hynča nic náhodě a znovu zajel nejrychlejší čas. Souboj Červase a Hofa o 2. místo vyzněl pro Hofa, Červasovi chybělo v cíli 9 destin sekundy. Rychlý čas zajel i Pavle Čep a i Tomáš Musil postupně zrychloval. Celkové 4. místo si pohlídal Patrik Kotrla. Juniory vyhrál Lubomír Vojta před Konečným a Pešlem. Do cíle dorazila i jedna zástupkyně něžnejšího pohlaví- Zuzka Moravcová, která nejela vůbec špatně a nechala za sebou desítku soupeřů. Obdivuhodný výkon podal taky teprve 9ti letý Tomáš Gabaj nebo Miroslav Bureš sen., kterému je již 45, ale mladé kluky dokáže stále pořádně prohnat. Pro jezdce bylo připraveno na 2 desítky cen, které věnovali: Kamikaze, Tom Musil (Jokar), Valda jun. i sen. a Cyklo Zimmermann. Thanx.

Velký dík patří generálním partnerům a to firmám Pipe-Life a Dozakom, kteří nás podpořili finančně, další poděkování patří holkám- Janě Pavlíkové a Zuzce Hrycové, které pro vás chystali v bufetu občerstvení a musí se zdůraznit, že zcela zadarmo! Velký dík patří také rodině Valoušků, kteří naše závody podporují neskutečným způsobem již několik let. Další poděkování patří časoměřičům, kteří se svou technikou třetího tisiciletí předvádí neskutečné věci. "Časy a průběžné výsledky mohli fanoušci sledovat na internetu ON-LINE!" řekl Pluto, což je člověk který vládne všemu co má spojitost s číslama nebo statistikou. Nesmím zapomenout na Matesa, který pomáhal s přípravou tratě, na holky z otrokovického červeného kříže, které byly připraveny zasáhnout, když by se někdo rozšaloval a taky na Pecu Bartoníka a Jirku(=) Sedláře, kteří pomáhali s kde čím. Dále díky Zdeňovi Florianovi a Hafově přítelkyni za startování a Hafovi s Cahošem za jejich super speakrování.
Ještě bych rád zmínil Atoma, nebo spíš hlavně ho, protože to je ten člověk který tuto akci zinicioval, a mé tolerantní přítelkyni (ještě, že má teď WBC víc jak měsíc pauzu, jinak spávám i s počítačem na balkóně...heh :-)) Úplně nakonec bych chtěl zdůraznit ještě pana Koláře a obec Žluta, bez pomoci těchto lidí by tenhle závod vůbec nebylo možné uskutečnit.

Ondřej Kymla